Lage forretningsplan med ChatGPT

Lag forretningsplan med chatgpt

Verktøy innenfor kunstig intelligens har allerede revolusjonert de fleste områder innenfor digital tilstedeværelse, innholdsproduksjon, markedsføring med mer. Mange bedrifter har tatt kunstig intelligens i bruk. Men, enda flere har fortsatt til gode å prøve seg på ChatGPT. Visste du at du kan bruke ChatGPT til å skrive for eksempel forretningsplan for bedriften din?

🎥 PS! Se video nederst i artikkelen

Skriv forretningsplan med ChatGPT

Verktøy som ChatGPT kan brukes til enormt mye. Man aner bare en brøkdel av hva som er mulig. Mange som skal starte, eller har startet, et ENK eller en liten bedrift – kjenner nok ikke til hva en forretningsplan er, og i hvert fall ikke hvordan og hvorfor man skal skrive en. Her kan ChatGPT gjøre det meget enkelt for deg. Det handler bare om at du må vite hvordan den kan hjelpe, og det skal vi vise deg i denne artikkelen. Se også tilhørende video nederst i saken.

Bruk chatgpt til å lage forretningsplanen din
Vi skal først fortelle ChatGPT hvilken rolle den skal innta før vi utarbeider forretningsplanen.

Hvorfor er det viktig å lage en forretningsplan?

Uansett størrelsen på din bedrift, om du har startet et ENK, et AS med én ansatt eller en stor bedrift med titalls eller hundretalls ansatte, så er det smart å utarbeide en forretningsplan for bedriften. En slik plan gir deg en klar retning og definerer målene dine – og hjelper deg å fokusere på det du vil oppnå og hvordan du planlegger å gjøre det.

Forretningsplan for investorer

For mange bedrifter er tilgang på kapital kritisk for utvikling og vekst, og man er kanskje avhengig av å søke støtte hos investorer. Da må du rett og slett kunne fremvise en god plan for hvordan du skal drive forretningen din.

Dette er bare noen av punktene som er viktige å nevne rundt hvorfor du bør skrive en forretningsplan.

Investromøte - forretningsmøte
Skal du presentere bedriften din for potensielle samarbeidspartnere eller investorer, så du ha konkrete planer å vise frem.

Les også:
Passer GründerStudio for deg?

Kom igang med planen ved å programmere ChatGPT

ChatGPT sitter på uendelig mye informasjon. Men, i utgangspunktet kan den gi deg informasjon slik den vil bli presentert av en IT-ekspert med 50 års erfaring, men også slik den vil bli presentert av en hvilken som helst annen person. Derfor er det viktig å fortelle ChatGPT hvordan den skal oppføre seg, og hvordan den skal svare deg. Vi skal derfor starte med å tilpasse ChatGPT til det du vil.

 • Be ChatGPT om å være en ekspert på forretningsdrift og oppstart av nye bedrifter
  Klikk på navnet ditt nederst til venstre i ChatGPT og velg Customize ChatGPT. Der har du to vinduer, et for hva ChatGPT skal vite om deg, og et for hvordan du vil at ChatGPT skal svare. På forhånd har jeg bedt ChatGPT gi meg denne informasjonen, og det kan du gjøre nå.

  Opprett en ny chat og skriv for eksempel (klipp og lim):
  Jeg vil legge inn informasjon i ChatGPT for å tilpasse svarene du gir. Skriv derfor teksten som jeg skal lime inn under «What would you like ChatGPT to know about you to provide better responses?» og «How would you like ChatGPT to respond?»? Jeg vil at du lager en profil på en som er svært god til å utforme en forretningsplan. Denne personen skal ha flere titalls år erfaring med å hjelpe bedrifter i gang, og vet alt om hvordan et firma skal presenteres. Kan du skrive en tekst til disse to seksjonene? Maks 1500 tegn på hver.

  Lim inn de to svarene du får i hvert sitt vindu under «Customize ChatGPT». Klikk deretter «Save» og start en ny chat. (!) Det er viktig å starte en ny chat, for at innstillingene skal tas i bruk. PS! Du kan finne profilforslag som du kan lime rett inn hvis du laster ned PDFen som hører til denne artikkelen.
Vi konfigurerer og tilpasser ChatGPT slik at den gir best mulig svar
Vi konfigurerer og tilpasser ChatGPT slik at den gir best mulig svar.

Skriv forretningsplanen med ChatGPT

Nå kan du i utgangspunktet bare be ChatGPT lage en forretningsplan basert på littegrann informasjon om bedriften din. Men du vil gjøre dette skikkelig, for du skal lage et viktig dokument.

Du kjenner kanskje ikke til hva en forretningsplan bør inneholde, derfor går jeg til Google og søker etter denne informasjonen. Via Google finner jeg denne siden hos Fiken, scroller ned til avsnittet som heter «Hvordan lage en forretningsplan», kopierer hele avsnittet, går tilbake til ChatGPT og skriver:

Jeg vil ha hjelp av deg til å skrive en forretningsplan og har en beskrivelse på hva en forretningsplan bør inneholde. Jeg limer inn den nedenfor. Ta utgangspunkt i den teksten og still meg ett og ett spørsmål som du trenger, for og til slutt skrive en ferdig forretningsplan på maksimalt to A4-sider. Ok?

ChatGPT vil da si noe om at det er greit, og be deg om å lime inn avsnittet fra Fiken. Deretter begynner den å stille deg spørsmål

Gi ChatGPT instruks om å stille deg spørsmål, så kan Chat-roboten sammenfatte alt i et ferdig dokument til slutt
Gi ChatGPT instruks om å stille deg spørsmål, så kan Chat-roboten sammenfatte alt i et ferdig dokument til slutt
 • Gi ChatGPT svar på spørsmålene, enkelt og greit.
  Spørsmålene kan være av typen: Hva er bakgrunnen for prosjektet, og hvem står bak det? Svar så godt du kan.
 • Be om hjelp til svarene hvis du trenger.
  Hvis du ikke er så bevandret i bedriftsverdenen, så kan det kanskje være vanskelig å svare på noen av spørsmålene du får. For eksempel hvis den spør: Hva er visjonen for selskapet ditt?

  Da kan du be den om hjelp til å formulere svaret. Du kan endre eller akseptere, og deretter gå videre.

Les også:
Mestre AI-verktøy for bedriftssuksess: ChatGPT og Midjourney

Du, og ChatGPT, er ferdige med forretningsplanen

Jobb deg gjennom alle spørsmålene og svar etter beste evne. Til slutt vil ChatGPT skrive ut hele planen for deg, med overskrifter og avsnitt.

Planen skal være på maksimalt to A4-sider. Når du ser på det som er sammenfattet av tekst, så tenker du kanskje at du nå har brukt mye tid på noe som ikke ble så mye. Men du har for det første (sannsynligvis) fått oppsummert bedriften og planen din godt. Samtidig har du nå skrevet masse god informasjon om bedriften din, slik at ChatGPT kjenner til både deg og bedriften. Det betyr at du kan fortsette nedover i chatten, og be om hjelp til andre ting. For eksempel:

Kan du på bakgrunn av alt du nå vet om bedriften, gi meg 10 forslag til artikler jeg kan skrive på nettsiden min for å hjelpe mine potensielle kunder?

Se videoinstruksjon

Se video av hvordan du kan bruke ChatGPT til å skrive forretningsplan.

Dette er bare ett eksempel på hvordan du kan ta dette videre. Jeg håper du har fått en fin innføring i hvordan du kan bruke ChatGPT til å skrive en forretningsplan. Lykke til. Og lurer du på noe, så er det jo bare å spørre – spørre ChatGPT for eksempel.

Last ned hjelpende PDF

Last ned en PDF-fil med ferdig profil for en professor innen forretningsutvikling. Lim to tekster inn i boksene hvor du kan tilpasse ChatGPTs svar. I PDFen finner du også prompts for hvordan du kan sette i gang produksjonen av forretningsplanen.
Last ned herfra

Del dette innlegget

Bli GründerStudio-medlem

Som medlem av GründerStudio vil du bli godt utrustet til å skape en profesjonell og tiltalende digital profil for din bedrift.

Her lærer du alt fra å utvikle dine egne nettsider og designe unike logoer, til å utforme effektive sosiale medier-kampanjer ved hjelp av AI-teknologi. Med andre ord, GründerStudio gir deg verktøyene til å redusere driftskostnadene, slik at du kan allokere ressursene dine mer strategisk, for eksempel ved å investere i målrettet markedsføring.

Flere innlegg